Kibirlenmek Kime Mahsustur ?

Nutfiye

Global Mod
Global Mod
Kibirlenmek Kime Mahsustur?

Selam forumdaşlar! Bugün yine insan doğasının en temel özelliklerinden birine göz atıyoruz: Kibir! Ama merak etmeyin, bu sefer ciddi ciddi bir çözüm önerisi sunmayacağım, çünkü kimse kibirli bir tavırla neşeli bir yazı yazmak istemez! Ama soruyorum, kibirli olmak aslında kime mahsustur? Hani bazen öyle insanlar çıkar ki karşımıza, sanki dünyada sadece onların fikirleri değerliymiş gibi davranırlar. Ya da birileri gelir, “Ben her zaman doğruyum” diyerek ortalıkta dolaşır. Kişisel olarak, “Kendini üstün görmek kime mahsustur?” sorusunun cevabını biraz mizahi bir bakış açısıyla irdelemek istedim.

Erkekler ve Kibir: Çözüm, Strateji, İleriye Dönük Planlar!

Erkeklerin kibirli olma tarzı, biraz da çözüm odaklıdır. Yani ortada bir problem vardır, o problemi çözmek için de kibirli bir tutum geliştirilir. Çünkü kibir, çözüm odaklılıkla harmanlandığında, kendini “superman” gibi hisseden bir adam ortaya çıkar. Hani şu, “Benim fikrim zaten en doğru olanıdır. Kimse benim gibi düşünemez, kimse bu kadar derin bir düşünceye sahip olamaz” diyen adamlar var ya… İşte onlar!

Mesela bir arkadaş grubunda, bir konu açılır. O an herkesin söyleyecek bir şeyleri vardır, ancak bir kişi çıkar ve “Bunu herkes biliyor, ben size çözümü göstereyim” der. O andan itibaren ortam birden gerginleşir çünkü kibirli arkadaş, gruptaki herkesin aslında konu hakkında hiçbir şey bilmediğini ima eder. Ve hiç unutmam, o adamın söyledikleri genellikle şunlar olur: “Şöyle yapmalısınız, şöyle düşünebilirsiniz. Yani bu kadar basit…” O sırada herkes bir anda “Bunu biliyoruz, ama teşekkür ederiz!” moduna geçer.

Yani, kibirli bir erkek, problemleri çözme konusunda muazzam bir strateji geliştirmiştir. Ama bazen o çözüm önerisi, biraz fazla vurgulanmış kibirle süslenir. Örneğin; kibirli bir adamın önerdiği çözüm, gerçekte o kadar basit ve sıradan olabilir ki, herkesin “Ne gerek var ki buna, bunu hepimiz biliyoruz!” demesi mümkündür.

Kadınlar ve Kibir: Empati ve İlişki Odaklı Kibir!

Kadınlar kibir konusunda biraz daha farklıdır, çünkü genellikle kibir, bir ilişki yönetimi aracı olarak kullanılır. Hani bazen kadınlar “Benim istediğim şekilde olmalı” dediklerinde kibirlerini değil, aslında daha çok empatik bir yaklaşımı sergileyerek çözüm üretirler. Kibir, kadınlar için bir tür “Benim hislerim, benim değerim” şeklinde ortaya çıkar. Ama bir erkekle kıyaslandığında, bu kibir daha çok duygusal zekâ ile ilişkilidir.

Kadınlar, “Bunu ben böyle yapmak istiyorum” dediklerinde, sanki “Bunu istediğim için daha da değerliyim” gibi bir hava yaratabilirler. Çünkü bir kadının kibiri genellikle, ilişkilerdeki dengeyi kurmaya yönelik bir harekettir. Ancak, çoğu zaman kibir, aslında bir savunma mekanizmasıdır; “Beni anlamıyorsunuz, o yüzden ben üstünüm” düşüncesiyle ortaya çıkar. Ama şunu da unutmayalım ki, kibirli bir kadın genellikle pozitif bir amaca hizmet etmek için kibirli olur. O an karşıdaki kişiye biraz “Üstümde durma” mesajı vermek isteyebilir.

Yani, erkeklerin kibirli bir tavrı çözüm odaklı ve daha çok stratejikken, kadınlar kibirli olduklarında aslında daha çok duygusal dengeyi sağlama peşindedirler. Her ikisi de aslında biraz “haklıyız” hissini yaşatıyorlar ama yöntemleri bambaşkadır.

Kibir: Bir İnsanlık Durumu mu, Yoksa Sadece Bir Eğilim mi?

Her iki tarafın da kibirli olma şekli aslında bizleri biraz düşündürüyor. Kibir, bir insanın kendini üstün hissetmesiyle ilgilidir. Ama bu üstünlük hissi bazen sadece bir eğilimden, bazen de bir yaşam tarzından kaynaklanır. Kimisi kibirli olmayı bir yaşam felsefesi haline getirir, kimisi de küçük bir başarıyı hemen “Benim sayemde!” diye yansıtır. O yüzden kibir bazen çok doğal bir şey gibi gelir, bazen ise gerçekten insanlar için rahatsız edici olabilir.

Ama burada önemli olan şey, kibirli insanlarla nasıl başa çıkılacağıdır. Kibir, bazen gizli bir güven eksikliğinin göstergesi olabilir. Bu yüzden çoğu zaman kibirli insanların iç dünyasında büyük bir çelişki vardır. Ne kadar kibirli görünseler de, aslında derinlerde bir yerlerde kırılganlık barındırıyor olabilirler.

Kibirli İnsanlarla Baş Etme Yöntemleri: Kimi Kibirini Kendi İyiliği İçin Kullanır!

Kibirli insanlarla baş etmek, aslında biraz sanat gerektiren bir iştir. Öncelikle, bu kişilerin kibirli tavırlarını doğrudan eleştirmek yerine, onları nazikçe yönlendirmek işe yarayabilir. Herkesin kibirli olmasının bir nedeni vardır ve bu neden her zaman kötü bir şey değildir. Bazen kibir, bir kişinin hayatındaki zorlukları aşma çabası olabilir. Yani, kibirli insanlara yaklaşırken empati yapmak çok önemli!

Bir diğer yöntem ise, kibirli kişilere karşı bazen “Özür dilerim, ama bu konuda en doğru yaklaşımı sen bulmuşsun gibi görünüyor” demektir. Bu şekilde, o kişi kendini daha da kibirli hissedebilir ama en azından konuyu tartışmaya devam etmek zorunda kalacaktır.

Tabii, kibirli birisiyle iş yapıyorsanız, en iyi çözüm sessiz kalmak ve sadece işleri yapmaya odaklanmaktır. Sonuçta kibir, bazen sadece gürültülü bir şekilde var olur, ama bir süre sonra kendi kendine kaybolur.

Peki, forumdaşlar, sizce kibir sadece insanlara mı mahsustur? Yani, evcil hayvanlarınızda da kibir buluyor musunuz? Düşüncelerinizi yazın, hep birlikte biraz gülelim!