Çubuk 1 barajında balık tutmak yasak mı ?

Kaan

New member
Çubuk 1 Barajında Balık Tutmak Yasak mı? Bir Hikaye Üzerinden Düşünceler

Herkese merhaba forumdaşlar,

Bugün sizlere, bir yaz günü Çubuk 1 Barajı kıyısında yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum. Umarım aranızda benimle benzer hisler ve düşünceler paylaşanlar olur. Belki de hepimizin hayatında, bazen çok basit gibi görünen ama derin izler bırakan anlar vardır. İşte, bu hikaye, balık tutmanın yasak olduğu bir alanda geçen, sıradan bir gündü ama bana çok şey öğretti. Paylaşmak istedim, belki sizler de bir şeyler çıkartırsınız.

Hikayeye geçmeden önce, bir yudum çayınızı alın ve rahatlayın, çünkü zaman zaman böyle basit ama anlamlı hikayelere dalmak insanı bir nebze de olsa dinlendirir, değil mi?

O Gün Baraj Kıyısında

Yazın bunaltıcı sıcağı öğlene yaklaşırken, Çubuk 1 Barajı'na gitmeye karar verdim. Birkaç gündür kafamı toparlamam gerekiyordu. O sakin ortamda yalnız başıma kalmak, etrafımdaki doğal güzellikleri izleyerek zihnimi boşaltmak en iyi çözüm gibi görünüyordu. Barajın sakinliği, kuşların sesi ve çevreyi saran huzur, bana her zaman bir rahatlama hissi vermiştir.

Günlerden bir cumartesi, bir kahve molası verirken, kısa süreliğine de olsa orada balık tutmaya karar verdim. Ama ne yazık ki, Çubuk 1 Barajı’nda balık tutmanın yasak olduğunu duydum. Yasak olduğunu söylediler, birkaç kişi de bu konuda ne kadar dikkatli olmam gerektiğini vurguladı. O an içimden bir şeyler kırıldı. Yine de, yasaklarla bir şeyler yapmak, yasaların dışına çıkmak her zaman heyecan verici değil mi? O an, aklıma şu düşünce geldi: “Gerçekten de, bir yasak, bir insanı hayatta nasıl yönlendirebilir?”

O anda, yanımda bir grup insan daha vardı. Bir yanda Fatih vardı, diğer tarafta ise Ayşe. Fatih, erkeklerin tipik yaklaşımını yansıtan, çözüm odaklı, her sorunu bir şekilde aşmayı kafasına koymuş biriydi. Ayşe ise, daha çok duygusal ve empatik bir yaklaşımıyla tanınan, ilişkisel bağların ne kadar önemli olduğunu her zaman vurgulayan bir insandı.

Fatih hemen başını salladı ve dedi ki: “Bu yasak neyin nesi? Eğer bir sorunu çözmek istersen, çözüm vardır. Her şeyin bir yolu vardır. Neden burada balık tutmamıza izin verilmesin? Sonuçta, doğanın içinde olmalıyız. Çubuk 1 Barajı'nda balık tutmak yasak olsa da, orada tutulan balıklara bakarak rahatlamaz mıyız? Hiç olmazsa bir iki saat olsun…”

Ayşe ise tam tersini düşündü. “Balık tutmak mı? Yasak olan bir şeyin peşinden gitmek, birileri zarar görüyorsa, o zaman gerçekten bu doğal alanı kullanmaya hakkımız var mı? Belki de yasaklanan şeylerin bir nedeni vardır. Yasakların ardında bir koruma anlayışı olabilir. Bence balık tutmak, insanın çevresiyle kurduğu ilişkinin bir parçasıdır. Yasakları sadece kurallar olarak değil, doğayı koruma adına bir tavsiye olarak da görmek gerek.”

Ayşe’nin sözleri, Fatih’in heyecanla söylediği şeyleri bir anda durdurdu. Bir yanda sorunlara çözüm bulan bir yaklaşım vardı, diğer yanda ise duygusal bir bağ kurma, koruma ve empatik bir düşünce vardı. İki bakış açısı arasındaki fark, bence bu yasak meselesine de ışık tutuyordu.

Yasak mı, İhtiyaç mı?

Bazen, kurallar ve yasaklar insanları sınırlayan, onları boyunduruk altına alıyormuş gibi hissedilebilir. Ancak Ayşe’nin bakış açısını düşündüğümde, bir yanda da o yasakların, doğal alanları koruma adına bir anlam taşıdığı fikri vardı. Yasaklar, bir tür “doğa dostu” yaklaşımı olabilir. Ne yazık ki, bazı şeyler zarar görmeden daha iyi anlaşılmıyor. Örneğin, o barajda balık tutmanın yasak olmasının ardında, ekosistemi koruma amacı olabilir.

Her şeyin bir çözümü olduğu, her sorunun üstesinden gelinebileceği doğru olabilir. Ancak, bazen çözüm arayışının, o anki duygusal bağlamdan bağımsız olmayacağı gerçeğiyle de karşılaşıyoruz. Yasaklar, kimi zaman doğanın, çevrenin korunmasında önemli bir araç olabilir. Fakat biz, o yasakların içerisinde yer aldığımızda, yalnızca çözüm arayışına girerek değil, aynı zamanda doğaya nasıl daha saygılı bir şekilde yaklaşabileceğimizi de sorgulamalıyız. Çünkü her sorunun çözümü, bazen kurallara uymaktan geçer.

Çubuk 1 Barajı’nda Balık Tutma İhtimali ve Anlamı

Hikayeme geri dönecek olursak, bu olay bana şunu öğretti: Çubuk 1 Barajı'nda balık tutmak yasak olsa da, bu yasak bir anlam taşıyor. Yasaklar, bazen çevrenin korunmasında önemli bir işlevi yerine getirebilir. Ama biz insanlar, yasaklar altında da, çözüm arayarak değil, aynı zamanda doğayla bağ kurarak, onu anlamaya çalışarak, ilişkisel bir anlayışla yaklaşmalıyız.

Fatih ve Ayşe’nin bakış açıları bana, dünyadaki farklı bakış açılarını anlamamda yardımcı oldu. Yasaklar bir yanda sınırlayıcı olabilir, ama diğer yanda da korunma ve empati anlamına gelir. Yasakların özünü anlamak, çözüm arayışından çok daha derin bir yerden geçiyor. Ve belki de, bazen yasakların ardındaki empatiyi ve korumayı görmek, doğayla olan ilişkimizin ne kadar kıymetli olduğunu fark etmemize yardımcı olur.

Siz değerli forumdaşlar, sizce bu yasaklar sadece engelleyici midir, yoksa bir koruma amacı taşır mı? Çubuk 1 Barajı’nda balık tutmak yasak olmalı mı, yoksa insanların doğal hayatla daha yakın bir bağ kurmasına izin verilmeli mi? Yorumlarınızı merakla bekliyorum.

Her birinizin düşünceleri benim için çok değerli.