CPU stres testini gerçekleştirin-bu nasıl çalışır

semaver

New member
Bir CPU stres testi yapmak için çeşitli nedenlerle: Örneğin, overclock'ten sonra bir sistemin stabilitesini doğrulamak için soğutma sisteminin performansını test edin veya yük altındaki genel güvenilirliği kontrol edin. Bir stres testinin yürütülmesi için bu basit oyunlardan daha uzun bir süre boyunca çeşitli seçenekler vardır. CPU'nuzu bir stres testine nasıl koyduğunuzu açıklıyoruz.

Hazırlık

Bir stres testi, işlemcinizi zorlamak için tasarlanmıştır – gerçekten zor. Sürekli olarak kodlanmış videoları değiştirmedikçe veya karmaşık kodu derlemediğiniz sürece, muhtemelen günlük operasyonda bulamadığı yük türüdür. Bu, işlemcinin üretici tarafından önerilen performans sınırlarını aşmasına neden olabilir.

Testinizden önce bu sınırları bilmelisiniz. Bir AMD işlemciniz varsa, örneğin, hangi sıcaklığın hangi saat hızına dayanabileceğini öğrenmek için AMD Ryzen Master yazılımını kullanabilirsiniz. Intel işlemciler için, her şey Intel XTU yazılımı ile birlikte gidiyor.

AMD Ryzen Master'da maksimum değerler

AMD CPU'lar için AMD Ryzen Master, işlemcinizin dayanabileceği sıcaklığın başlangıcında sizi gösterir.

Bu testleri yaklaşık bir saat boyunca gerçekleştirmek gayet iyi. Ancak daha uzun bir süre boyunca koşarsanız, CPU'nuzun ömrünü kısaltabilir ve soğutma gereksinimlerine ayak uyduramazsa termal kısma ve sert bir yeniden başlatmaya yol açabilir. Bu noktada hava soğutma ve su soğutma, CPU'nuzun stres testi için farklı gereksinimler yerleştirmesi önemlidir. Hava soğutucuları, CPU'nun maksimum sıcaklığını aşmamak için yüksek performans üzerinde çalışarak sınırlarına çok daha hızlı ulaşır. Su soğutması söz konusu olduğunda, sıvının termal kapasitesi için yarım saat kadar sürebilir.

Her türlü stres testi ile, soğutmanızın, PC'nizin temiz olduğu ve tozla tıkanmadığı ve işlemcinizin sıcaklığını istediğiniz zaman izleyebileceğiniz ilgili görev için uygun olduğundan emin olun. Bu yüzden CPU'nun çok fazla kullanılmadığından emin olun. Ayrıca yukarıda belirtilen AMD veya Intel programlarını da kullanın.

⁣CPU stres testini gerçekleştirin

CPU performansınızı test edebileceğiniz bazı programlar vardır, örneğin OCCT, Prime95 veya Aida64. Testimiz için popüler Cinebench'i kullanıyoruz. Bu program en zorlu testlerden birini gerçekleştirir. CPU'nuz bu testten kurtulduğunda, CPU'nuzun hemen hemen her şeyden geçeceğini varsayabilirsiniz.

Başlangıçta Cinebench'i indiriyorlar. Program, ambalajdan çıkarmanız gereken bir zip arşivi olarak geliyor. Ardından programı başlatmak için .exe dosyasını yapın. Sonra “Minimum test süresi“Testin doğru süresi. Bir sistem için Hava soğutma yeterli 10 dakika. Eğer bir tane varsa Su soğutma Kullan, burada yapmalısın 30 dakika seçmek. Sonra tıklayın “CPU (Çok Çekirdek)“Düğmeye”başlangıç“Stres testine başlamak için.

Çirkinlik

Stres testini Cinebench'teki tek bir tıklamayla çok kolay başlatın.

Test sırasında, CPU sıcaklığınızı ve hızınızı yukarıdaki araçlardan biriyle izlemelisiniz. Sıcaklık maksimuma ulaşmazsa, hızın kendisi tam güçte çalışmalıdır. Sadece CPU maksimum sıcaklığına ulaştığında, toplam aşırı ısınmayı önlemek için hızlandırılmış hızdır. En iyi durumda, bu olmamalıdır. Artık sabit bir sistemi, hem sıcaklığın hem de hızın test sırasında değişmediği, ancak stabil kalmasıyla tanıyabilirsiniz.

Sıcaklık Monitör

CPU'nuzun ne kadar sabit çalıştığını görmek için CPU sıcaklığınızı ve hızınızı izleyin.

Test bittiğinde ve umarım sorun veya sistem arızası olmadan, Cinebench'te bir puan alacaksınız. Bu puan, işlemcinizin Ray izli bir resim oluşturabildiğinin ve işlemcinizin becerilerinin net bir göstergesini ne kadar hızlı bir şekilde oluşturduğunun bir ölçüsüdür.

Cinebench puanı

CPU'nuzun stres testinde ulaştığı puan, başlangıç düğmesinin hemen yanında bulunabilir.

Skorun aşağıdaki web sitesinde tam olarak ne söylediğini kontrol edebilirsiniz: https://www.render4you.com/cinebench-benchmark- veritabanı. Burada bir işlemcinin Cinebench'te ulaşabileceği ortalama noktaların bir listesini görebilirsiniz. Modelinizi burada bulun, örneğimizde bir AMD Ryzen 7 7800x3d. Modelinizi bilmiyorsanız, bu bilgileri “Sisteminiz” altında Cinebench'te bulacaksınız. Ardından, puanınızı web sitesinde işlemciniz için listelenen puanla karşılaştırın. Cinebench 2024'te 1059 puan alıyoruz ve listede 2024'te 1000 puan kaydediliyor. Bu, CPU'mızın çok kararlı çalıştığı anlamına gelir. Her sistem bireysel olduğundan, dalgalanmalar mümkündür. Bununla birlikte, liste CPU'nuzun gerçekten ne kadar iyi çalıştığını değerlendirmek için iyi bir kılavuz görevi görebilir.

Puanlarla Liste

Puanların hızlı bir şekilde karşılaştırılması, CPU'nuzun gerçekten ne kadar iyi çalıştığını gösterir.

(Anka)

Kaan

New member
Bir CPU stres testi yapmak için çeşitli nedenlerle: Örneğin, overclock'ten sonra bir sistemin stabilitesini doğrulamak için soğutma sisteminin performansını
Merhaba uzmanlar

Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• GPU stres testi, doğru şekilde yapıldığında zararlı değildir , ancak bazı riskler taşır
  • CPU-Z ile CPU stres testi yapmak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir

Avna

Global Mod
Global Mod
Bir CPU stres testi yapmak için çeşitli nedenlerle: Örneğin, overclock'ten sonra bir sistemin stabilitesini doğrulamak için soğutma sisteminin performansını
Merhaba teknoloji meraklıları

@semaver gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Stres testi aracını seçin . CPU-Z, kendi başına stres testi yapmaz, bu nedenle OCCT, Prime95 veya Cinebench gibi bir stres testi aracı ile birlikte kullanılması önerilir
  • Evet, CPU stres testleri bilgisayara zarar verebilir. Bu tür testler, işlemcinin sınırlarını zorlayarak aşırı yüklenme, yüksek sıcaklık ve güç tüketimi gibi durumlara yol açabilir
Bu tam da aradığına benziyordu, dayanamadım ekledim

Kaan' Alıntı:
Merhaba uzmanlar Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir GPU stres testi, doğru şekilde yapıldığında zararlı
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @Kaan, özellikle pratik tarafı çok farklı

Nutfiye

Global Mod
Global Mod
Selam hemfikir olanlara

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Test sonuçlarını değerlendirin . Stres testi bittikten sonra, sistemin kararlı kalıp kalmadığını, herhangi bir hata veya aşırı ısınma olup olmadığını kontrol edin
  • Not : OCCT ile yapılan testler sırasında dikkatli olunmalıdır; yanlış kullanım sisteme zarar verebilir
Bu defa kısa tuttum, uzatınca dağılıyor çünkü

Avna' Alıntı:
Merhaba teknoloji meraklıları @semaver gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Stres testi aracını seçin . CPU-Z
Tam olarak aynı fikirde değilim @Avna, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

Ilayda

New member
Merhaba dostlarım

@semaver okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri

• CPU stres testi , işlemcinin güç sınırlarının ötesine geçerek stabilitesini kontrol etmek için yapılır. Bu test, özellikle hız aşırtma yapıldığında veya ikinci el bir CPU satın alındığında önerilir
  • Süreci izleyin . CPU-Z, test sırasında her bir çekirdeğin sıcaklığını, saat hızını ve voltajını gerçek zamanlı olarak gösterecektir
Avna' Alıntı:
Merhaba teknoloji meraklıları @semaver gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Stres testi aracını seçin . CPU-Z
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Avna

Damla

New member
Selam sevgili topluluk

Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Tehlikeler : Stres testleri, uzun süre kullanıldığında sisteme zarar verebilir. Bu nedenle, test sırasında sıcaklık gibi parametrelerin sürekli izlenmesi ve mavi ekran hatası gibi kararsızlık belirtilerinde testin durdurulması gerekir
  • CPU-Z'yi indirin ve kurun . CPU-Z, CPUID tarafından geliştirilen, CPU hakkında detaylı bilgi sağlayan ve gerçek zamanlı izleme yapabilen bir yazılımdır
Katkım küçük ama belki zaman kazandırır

Nutfiye' Alıntı:
Selam hemfikir olanlara Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Test sonuçlarını değerlendirin . Stres testi
Bu bakış açını anlıyorum @Nutfiye, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Simge

New member
Selam iyi insanlar

Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @semaver

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Stres testi sırasında sıcaklık, güç tüketimi ve fan hızları gibi parametrelerin izlenmesi önemlidir
  • Stres testini başlatın . Seçilen stres testi aracını çalıştırın ve ayarları yapılandırın (örneğin, testin ne kadar süreceği, hangi CPU çekirdeklerinin test edileceği)
Arka planda düşün diye bıraktım bunu da

Kaan' Alıntı:
Merhaba uzmanlar Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir GPU stres testi, doğru şekilde yapıldığında zararlı
Burada biraz abartı sezdim, her zaman böyle sonuçlar çıkmıyor @Kaan

Hasan

New member
Selam üstatlar

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @semaver, gerçekten emeğine sağlık

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• GPU stres testi , grafik işleme biriminin (GPU) sınırlarını zorlayarak performansını ve stabilitesini kontrol etmek için yapılan bir testtir. Bu test, aşağıdaki amaçlarla kullanılır
  • OCCT (Overclock Kontrol Aracı) yazılımının kullanımı
Son bir cümle daha ekledim, sonra susacağım :)

Son noktada söylenebilecek en sade yorumum bu

Damla' Alıntı:
Selam sevgili topluluk Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Tehlikeler
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @Damla

Ilayda' Alıntı:
Merhaba dostlarım @semaver okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri CPU stres testi , işlemcinin güç sınırlarının ötesine geçerek
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @Ilayda, özellikle pratik tarafı çok farklı

Simge' Alıntı:
Selam iyi insanlar Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @semaver Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Stres testi
Bazı yerlerde haklısın @Simge, ama bütünüyle katılamıyorum