Çeyrekleme yöntemi nedir ?

RAM

New member
Çeyrekleme Yöntemi: Bir Dağcının Stratejik Planı Gibi!

Eğer biraz dağcıysanız ve Everest'e tırmanmayı kafanıza koyduysanız, tek bir yolda ilerleyerek en zirveye ulaşmak mümkün değil! Herhangi bir hedefe ulaşmanın yolu, “ben hallederim” tavrıyla değil, biraz strateji ve planla olur. Çeyrekleme yöntemini düşünün! Bir hedefe gitmek için dağcının tırmandığı her basamağı, her çeyreği anlamak, stratejik ve mantıklı bir şekilde ulaşmak demek. Belki de bu yazıyı okurken, beyninizdeki dağcının bir “çeyrek” ilerlediğini hissedeceksiniz!

Şimdi gelin, çeyrekleme yöntemi nedir, nasıl işliyor, bunu bir erkek bakış açısıyla ve kadın bakış açısıyla anlamaya çalışalım… Hadi başlayalım!

Çeyrekleme Yöntemi Nedir?

Çeyrekleme, bir bütünü dört eşit parçaya ayırarak, her parçayı sırasıyla çözümlemeye ve bu parçalar üzerinde ilerlemeye dayalı bir yöntemdir. Bu aslında, büyük bir hedefe ulaşmak için küçük ve daha yönetilebilir parçalara bölme yöntemidir. Yani, dev bir dağa bakıp “Bu zirveye nasıl çıkacağım?” diye endişelenmek yerine, her 500 metrede bir durup stratejini güncelleyerek ilerlersin.

Matematiksel açıdan, bir soruyu ya da problemi anlamak, çözmek için her bölümü dikkatlice incelemek gerekebilir. Çeyrekleme yöntemini, sadece bir sınav sorusunun çözümünü düşünerek bile uygulayabilirsiniz. İyi bir strateji kurmak, her zaman daha verimli bir sonuca götürür.

Erkeklerin Stratejik Çeyrekleme Yaklaşımı: Benden Ne Bekliyorsunuz?

Bir erkek olarak, genelde “çeyrekleme” denince, büyük bir strateji savaşı yapıyoruzdur. Evet, ben de o erkeklerden biriyim ki, her şeyi planla ve hedef belirle! Çeyrekleme yöntemi, benim için aslında bir tür proje yönetimi gibi. İşe bir kez girdik mi, dört eşit adımda çözüm üretmeye başlarız.

Düşünsenize, bir iş projesi üstleniyorsunuz. Başarılı olmak için ne yapmanız gerektiğini düşünün. Adım adım bölüp, her adımı “şu tarihe kadar tamamlayacağım” diye belirlersiniz. Ve her bir çeyrek sonunda ne olduğunu sorgularsınız. Bunu yaparken, ara hedeflere ulaşmanın verdiği tatminle yol alırsınız. Çeyrekler bittiğinde, “Daha nereye gidiyorum?” gibi bir soruyu sormaya da vaktiniz olmaz!

Örnek verecek olursak, diyelim ki araba almak istiyorsunuz. Bu, tam olarak ulaşmak istediğiniz büyük bir hedef. O yüzden hemen tüm gelirinizi harcamak yerine, çeyrekleme yaparsınız. İlk çeyrek: birikim, ikinci çeyrek: yatırım, üçüncü çeyrek: ödeme planı ve son çeyrek: almak! Evet, bunun gibi hedefler sizi adım adım zirveye götürür!

Kadınların Çeyrekleme Yöntemi: Her Parça Bir Hikaye Anlatır!

Hadi biraz da kadınlar üzerinden bakalım… Çeyrekleme yöntemi kadınlar için daha empatik bir yönüyle şekillenebilir. Düşünsenize, bir kadın hayatında bir şeyi hedefliyorsa, her bir çeyrek adımı, onun “işi yaparken nasıl hissettiği” ve “etrafındaki insanlara ne kadar faydalı olduğu” ile ilgilidir. Hedefe varırken, her bir adımda ilişkiler kurar, ilerlerken duygusal bağlantılar kurar.

Birçok kadının hayatı boyunca başarısızlık ve başarının sadece sayıdan ibaret olmadığını fark ettiğini görürsünüz. Bu yüzden çeyrekler, duygusal yönleriyle de anlamlıdır. Sadece hedefe ulaşmak değil, her çeyreğin size ne kattığı ve çevrenizle paylaştığınız hikayelerin de önemli olduğu bir süreçtir.

Mesela, bir kadın iş yerinde terfi etmek istiyor diyelim. Çeyrekleme ile, ilk çeyrek “iş arkadaşlarıyla güçlü bağlar kurma” olabilir. İkinci çeyrek “yeteneklerini geliştirme” adımı, üçüncü çeyrek “kendini gösterme”, dördüncü çeyrek ise “terfi alma”. Burada sadece bir iş hedefi yok, aynı zamanda kişisel ve profesyonel ilişkiler de derinleşiyor.

Çeyreklemenin Zorlukları ve Avantajları

Her şeyin iyi tarafları olduğu gibi, çeyreklemenin de zorlukları vardır. Bir hedefi dört parçaya böldüğünüzde, genellikle her çeyreği ayrı bir başarı gibi hissedebilirsiniz. Ancak bu da bazen insanı yanıltabilir. Yani, her adımı kutlamak ve hedefi bu şekilde küçük adımlarla takip etmek, bazen büyük resmi kaçırmanıza neden olabilir. “Aman, bir çeyrek tamamladım!” diye mutlu olabilirsiniz ama hala yolun çok başındasınızdır.

Yine de avantajı şu ki, bu yöntem sizi sürekli ileriye taşır. Her çeyrek bitiminde, yeni bir şey öğrenirsiniz. İlerledikçe stratejinizi geliştirebilir ve her seferinde hedefinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

Peki ya Siz, Çeyreklemenizi Nasıl Yapıyorsunuz?

Çeyrekleme yöntemi her ne kadar belirli kalıplarla tanımlansa da, herkesin çeyrekleme şekli farklıdır. Belki de bir dağa tırmanıyorsunuz ve dağcı gibi hedefinize adım adım ilerliyorsunuz. Belki de daha çok duygusal bağlarla ilerliyorsunuz ve her çeyrek sonunda kendinizi daha güçlü hissediyorsunuz.

Sizce çeyrekleme yöntemi sadece büyük hedeflere mi uygulanmalı? Küçük günlük işler için de bu stratejiyi kullanmak mümkün mü? Haydi, yorumlarda buluşalım!