semaver
New member
Yapay zeka ile metni özetlemek – bu şekilde çalışır
ChatGPT, Google Gemini veya Paraphraser'ı kullanarak hızlı ve verimli sonuç almak için yapay zekanın (AI) özetler oluşturmasını sağlayabilirsiniz. Yapay zeka tabanlı özetler, uzun bir metnin temel bilgilerini hızlı bir şekilde yakalayabilir ve aynı zamanda özel ilgi alanlarını ve odak noktalarını da hesaba katabilir. Nelere dikkat etmeniz gerektiğini size göstereceğiz.
Reklamcılık
ChatGPT ile yapay zeka tarafından oluşturulan bir özet oluşturmaya yönelik ipuçları
Bir yapay zeka, bir metnin en önemli temel ifadelerini filtreleyebilir. Ön koşul, yapay zekanın yeterli bilgiyi ve uygun komutları almasıdır. Kesin ve net talimatlar, ChatGPT gibi bir sohbet robotunun istenen metni ihtiyaçlarınıza göre özetlemesine olanak tanır. Bu nedenle, önce görevi tam olarak formüle edin.
Daha sonra gerekli metin uzunluğunu ve formla ilgili diğer ayrıntıları tanımlayın. Tercih ettiğiniz kelime sayısını da belirtebilirsiniz.
Konu ve stil ipuçları yapay zekanın metni hedeflerinize göre uyarlamasına yardımcı olabilir. Bu nedenle özetin bağlamını veya amacını net bir şekilde belirtin. Özet belirli bir amaca yönelikse (örneğin bir sunum), yapay zekanın odağı uygun bilgilerle ayarlamasına izin verebilirsiniz.
Özette metnin belirli bölümlerini istemiyorsanız, yapay zekanın belirli konuları veya anahtar terimleri vurgulamasına izin verin. Bunlar örneğin teknik detaylar veya modeller olabilir.
Özette tekrarlardan kaçının ancak yapay zekaya özette tüm hususların dikkate alınması gerektiğini özellikle söyleyin.
Ayrıca özetinizin sonuç gibi belirli bölümlerini de detaylandırabilirsiniz.
Daha kesin bir özete veya daha fazla ayrıntıya ihtiyacınız varsa soru sormak da yararlı olabilir.
Sonunda oluşturulan özeti inceleyin. Sonuçtan memnun kalmazsanız yapay zekadan özeti ayarlamasını veya hassaslaştırmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca değiştirilmesi veya daha iyi vurgulanması gereken belirli yönleri de belirtebilirsiniz.
ChatGPT, özet oluşturmak için en güçlü chatbot gibi görünüyor. Ücretsiz sürümde bile 15.000 karaktere kadar metin girişleri işlenir. Ayrıca ChatGPT ile metinler yalnızca kısaltılamaz, aynı zamanda tamamen düzeltilebilir veya biçimsel olarak iyileştirilebilir. Çoğu sohbet robotunun aksine, ChatGPT güçlü bir dil anlayışına sahiptir ve yalnızca ipuçlarına veya itirazlara yanıt vermekle kalmaz, aynı zamanda doğal ve konuya özel dilde özetler de oluşturabilir. Ancak ChatGPT'nin özetlerini beğenmezseniz alternatifler de mevcuttur:
Bir bakışta daha fazla sohbet robotu
ChatGPT'ye ek olarak metinleri özetlemek için kullanabileceğiniz başka birçok yapay zeka sistemi de vardır. Dört tane daha sunuyoruz:
İkizler burcu
Gemini, Google'ın bir yapay zeka modelidir ve ChatGPT'ye benzer şekilde çalışır: bir komut veya istek girersiniz ve chatbot bir yanıt oluşturur. Ancak Google Gemini'nin kullanılabilirliği ve işlevselliği, şu anda mevcut olan belirli sürüme ve hizmetlere bağlıdır. Bu nedenle basit metin özetleri oluşturmak için Google Gemini'yi kullanabilirsiniz. Google Gemini sohbet robotu metni analiz eder ve en önemli bilgileri korurken içeriğin daha kısa bir versiyonunu oluşturur.
Açıklamacı
Paraphraser.io, metinleri otomatik olarak yeniden yazmanıza veya başka sözcüklerle ifade etmenize yardımcı olabilecek başka bir yapay zeka aracıdır. ChatGPT ve Gemini gibi, belirli bir metnin metnini orijinal anlamını korurken değiştirmek için yapay zeka ve gelişmiş algoritmalar kullanır. Yorumlayıcı, farklı tarzların, örneğin resmi veya resmi olmayan konuşma için, yeniden ifade etme şeklini değiştirmesine olanak tanır. Oluşturduğunuz özetin uzunluğunu da yüzde 25 ile 75 arasında bir ölçekte belirleyebilirsiniz.
Yardımcı pilot
Microsoft'un yapay zeka asistanı Copilot ayrıca metin yazabiliyor, mevcut içeriği yeniden yazabiliyor, özetler oluşturabiliyor ve uygun ifadeler önererek sorgulara yanıt verebiliyor. Ancak yalnızca 4000 karakter uzunluğundaki girişler işlenir.
(anka)