Yabancı müdahaleye karşı yasa neden tartışmalı?

Yasmin

New member
Yabancı müdahalelere karşı daha iyi savunma sağlayacak bir yasa TBMM'de kabul edildi. Bu metin, istihbarat servislerine yurt dışından gelen bu istikrarsızlaştırma ve kamuoyunu manipüle etme girişimlerini tespit etmek ve bunlara karşı mücadele etmek için daha fazla araç sağlıyor. Bunlardan biri, şimdiye kadar terörle mücadele için ayrılmıştı ve karşı çıkanlara göre, genelleştirilmiş gözetime doğru bir adım daha atıyor.



Etkili silahlar » Dış müdahaleyi önlemek, tespit etmek ve mücadele etmek: 5 Haziran Çarşamba günü, yurt dışından kamuoyunu manipüle etmeye yönelik girişimlerle mücadele etmek amacıyla istihbarat servislerine daha fazla kaynak sağlanmasını amaçlayan yasa kesin olarak kabul edildi.

Bu metinle “ Fransa, mağdur olduğu müdahale karşısında başka bir boyuta geçiyor », Sacha Houlié'yi hesabından dolayı tebrik etti

Kanun ne amaçla kullanılacak?


Somut olarak, bu mevzuatın amacı, şu şekilde tanımlanan tüm müdahalelere karşı daha fazla koruma sağlamaktır: “ Yabancı bir gücün talebi veya onun adına doğrudan veya dolaylı olarak işlenen fiil(ler) “, nesnesi veya etkisi ” Milletin temel çıkarlarını, temel altyapısının işleyişini veya bütünlüğünü veya demokratik kurumlarının düzenli işleyişini baltalamak “.

Son aylarda, Ile-de-France'da püskürtülen Davud yıldızları, Eyfel Kulesi'nin altına yerleştirilen sahte tabutlar ve hatta Holokost anıtına çizilen kırmızı eller gibi, yurt dışından geldiği iddia edilen toplumu istikrarsızlaştırma ve kutuplaştırma girişimleri gerçekleştirildi.

Demokratik toplumlarımızdaki çatlakları körüklemeyi, manipüle etmeyi ve yanlış bilgilendirmeyi amaçlayan bu istikrarsızlaştırma girişimleri “ giderek daha tehlikeli “. Onlar ” Demokrasimize ve bilgi alanımıza saldırın », Tasarıyı imzalayan Rönesans Milletvekili Constance Le Grip'in X hesabındaki bir video yayınında altı çizildi.

3 temel hüküm


Somut olarak, yeni istihbarat kanunu üç temel hüküm içermektedir. Onunla birlikte bir yabancı nüfuzun yeni ulusal kaydıyabancı bir müvekkil adına hareket eden çıkar temsilcileri » Kamusal Yaşamda Şeffaflık Yüksek Otoritesi (HATVP) öncülüğünde.

Metne göre, yabancı bir gücün çıkarlarını destekleyen herkesin (ister genel kamuoyuna ister Fransız kamu yetkililerine yönelik olsun) bu yeni raporlama yükümlülüğüne uyması gerekecek. Buna lobiciler, bağış toplayanlar, iletişimciler, yabancı hükümetler, siyasi partiler veya devlet kontrolü altındaki şirketler için çalışan herhangi bir kuruluş veya kişi dahildir. Fransa'da görev yapan diplomatların ve memurların bu durumdan endişe duymadığını unutmayın.

Bir diğer yenilik ise finansal varlıkların dondurulması prosedürüZaten terörle mücadele için var olan girişim artık müdahalelere karşı da başlatılabilir.

Ancak bu yasanın en simgesel ve tartışmalı hükmü ünlü İstihbarat kara kutuları2015 tarihli bir kanunla kurulmuş ve o zamana kadar terörle mücadeleye ayrılmıştı. Dokuz yıl önce, Fransız yasa koyucular, çok sayıda itiraza rağmen, telekomünikasyon altyapılarına sensörlerin kurulmasına izin vermişti. Başlangıçta deneysel olarak planlanan sistem, 2018 yılına kadar 2021 yılında kanunla kalıcı hale getirildi.

Bu kara kutular bağlantı verilerini (bazen meta veriler olarak da adlandırılır) toplar; buna telefon veya İnternet verileri (URL) dahildir. Kimin kimle, ne zaman, ne kadar süreyle iletişim kurduğunu görmemizi sağlayan bu veriler, daha sonra algoritmalar tarafından analiz ediliyor. 2015 yılında birçok dernek, sistemin farklılaşmamış kitlesel gözetleme kurmak anlamına geldiğine inanarak alarma geçti. Etkinliği hiçbir zaman kanıtlanmayan cihazın şimdiye kadar yalnızca terörizmle bağlantılı şüpheli davranışları tespit etmesi amaçlanmıştı.

“Artan gözetim yetenekleri”


5 Haziran'da kabul edilen yeni yasa, kullanım alanını genişletiyor iki yeni vaka, dört yıl süreyle (30 Haziran 2028'e kadar). Sistem, terör tehditlerinin yanı sıra İstihbarat servisleri tarafından da terörle mücadele amacıyla devreye sokulabilecek. Yabancı müdahale ve ulusal savunmaya yönelik tehditler “.

Yasanın lafzına göre, 1 Temmuz 2028'den itibaren bu, başlangıçtaki kurala geri dönüş anlamına geliyor: Kara kutuların kullanımı yalnızca terörle mücadele amacıyla kullanılabilir.

Bu maddenin uygulanmasıyla ilgili TBMM'ye iki rapor verilecek: Biri Temmuz 2026'dan önce, diğeri Ocak 2028'den önce. Her iki rapor da şunları içermelidir: “ parlamento istihbarat heyetine iletilen algoritmaların uygulama örnekleri “.

29 Mayıs'ta yayınlanan basın açıklamasına imza atan Quadrature du Net, İnsan Hakları Birliği, Fransız Avukatlar Birliği, Yargıçlar Birliği (SM) ve Özgürlükler ve Dijital Teknoloji Gözlemevi'nin diğer üyeleri için yeni yasa gelecek. “ izleme yeteneklerini artırın ” istihbarat ajansları “ sürekli bir teknolojik çözümcülük mantığı içinde “. Henüz, ” hükümetin zaten izinsiz girişleri önlemek için birçok aracı var », bu organizasyonları tahmin edin.

İkincisi için, diğer birçok emsalin gösterdiği gibi, geçici uzatmanın (dört yıl süreyle) kalıcı hale getirilmesi riski vardır.

🔴
01net'ten hiçbir haberi kaçırmamak için bizi Google Haberler ve WhatsApp'tan takip edin.
Kaynak :

Fransa'ya yabancı müdahaleyi önlemeyi amaçlayan kanun 5 Haziran 2024'te kabul edildi