Sanal Makine Nedir?

semaver

New member
Sanal makineler veya kısaca VM'ler teknoloji dünyasında karşımıza çıkmaya devam ediyor. Ancak burada size bunların tam olarak ne olduğunu ve neden bu kadar önemli olabileceğini açıklayacağız.

Reklamcılık



Sanal Makine Nedir?


Genel olarak sanal makine, fiziksel olarak var olmayan, tamamen işlevsel bir bilgisayardır. Daha doğrusu VM, sanal olarak fiziksel donanım üzerinde çalışan bir yazılımdır. Yani temel olarak VM, bilgisayar içindeki bir bilgisayardır. Buna göre VM'ler şu iki bileşenden oluşur: Ana bilgisayarın işletim sistemi ve sanallaştırma yazılımı. Bu, birden fazla sanal makinenin bir ana bilgisayarda aynı anda ve bağımsız olarak çalışmasına olanak tanır.

Sanal makinelerin işlevselliği, fiziksel bilgisayarların donanımına göre çoğaltılır. VM'lerde sanal bir sabit sürücü, sanal bir CPU ve bir sanal sunucu bulunur. Bu aynı zamanda sanal makine için bağımsız bir işletim sistemi kurmanıza da olanak tanır. Örneğin VM’ler aracılığıyla Windows bilgisayar üzerinde macOS veya Linux gibi işletim sistemlerini de kullanabilirsiniz.

Donanım ve VM'nin birbirinden bağımsız olabilmesi için öncelikle sunucuların, depolamanın, ağların ve masaüstlerinin sanal ortamlara dönüştürülmesi gerekir. Bu teknolojiye sanallaştırma denir. Hiperversiyonda bu ayrım özel bir yazılım kullanılarak yapılır. Bu yazılım, sanal makine ile donanım arasında hipervizör olan bir “katman” oluşturur. İki farklı hiperversiyon türü vardır:

  • Tip 1 Hyperversion doğrudan bilgisayarın fiziksel donanımına yüklenir. Bu, yazılımın sistem kaynaklarına doğrudan erişebildiği anlamına gelir.
  • Tip 2 hiperversiyonda yazılım doğrudan işletim sistemine kurulur. Ana bilgisayar işletim sisteminin kaynaklarını kullanırlar ve sanal bir donanım ortamı oluştururlar.
Donanımı ve sanal makineyi ayırmak, diğer şeylerin yanı sıra bilgisayarınızın güvenliğini artırabilir. Örneğin güvenliğinden emin olmadığınız uygulamaları ve diğer dosyaları sanal makineye yükleyebilirsiniz. VM'ye gerçekten kötü amaçlı yazılım bulaşırsa, kolayca daha önceki bir duruma geri yüklenebilir. Alternatif olarak, virüs bulaşmış bir VM'yi tamamen silip yeniden oluşturmak da mümkündür.

Sanal makineler ayrıca donanım kaynaklarınızı daha iyi kullanır. Birden fazla VM'yi güçlü donanım üzerinde çalıştırdığınızda, ayrı fiziksel bilgisayarlar yerine her uygulama için yalnızca bir VM'ye ihtiyacınız olur. Elbette bu aynı zamanda maliyetten de tasarruf sağlayabilir. Bakım ve enerji maliyetleri de azaltılabilir.

VM'ler genellikle veri merkezlerinde birden fazla sanal makineyi tek bir fiziksel sunucu üzerinde çalıştırarak kaynakları daha verimli kullanmak için kullanılır. Ayrıca geliştirme ortamlarında yazılımı farklı platformlarda test etmek için ve güvenlik amacıyla potansiyel olarak tehlikeli yazılımları izole bir ortamda çalıştırmak için kullanılırlar.

Ancak sanal makinelerin olanakları da sınırlıdır. Sanallaştırma bazı alanlar için iyi bir çözüm olsa da özel donanım çözümü gerektiren yazılımlar da vardır.




(anka)



Haberin Sonu