PNG ve JPG arasındaki fark nedir?

semaver

New member
Hem PNG hem de JPG (veya JPEG) görüntü formatlarıdır. JPG'nin kısaltması Ortak Fotoğraf Uzmanları Grubugörüntüler için en yaygın dosya biçimidir. Taşınabilir Ağ Grafikleri buna karşılık daha çok illüstrasyonlar, diyagramlar veya tasarımlar için kullanılır. Bunun neden olduğunu, farklılıklarının neler olduğunu ve hangi durumlarda hangi formatın kullanıldığını burada size tam olarak açıklayacağız.


Reklamcılık



PNG ve JPG arasındaki fark budur


2. Sıkıştırma:

En önemli farklardan biri sıkıştırma türüdür. JPG dosyaları kayıplı sıkıştırılmıştır. Bu, dosya boyutunu küçültmek için bazı ayrıntıların ve görüntü kalitesinin kaybolduğu anlamına gelir. PNG formatı kayıpsız sıkıştırma kullanır. Görüntü ayrıntıları ve kalitesi kaybolmaz. Bu nedenle format daha fazla depolama alanı gerektirse de, logo veya simge gibi keskin kenarlı, metin veya grafik içeren görüntüler için özellikle uygundur.

2. Dosya boyutu:

Farklı sıkıştırma nedeniyle formatların dosya boyutu da farklılık gösterir. JPG formatındaki bir görselin dosya boyutu orijinal formata göre yüzde 90'a kadar daha küçük olabilir. PNG dosyası önemli ölçüde daha fazla bilgi içerdiğinden, buna bağlı olarak daha büyüktür. Bu nedenle JPG görselleri web siteleri için daha uygundur çünkü PNG görselleri boyutları nedeniyle yükleme süresini geciktirebilir.

3. Şeffaflık:

Diğer bir fark ise görüntülerin olası şeffaflığında yatmaktadır. PNG, alfa kanalı şeffaflığını destekler. Bu, görsellerin şeffaf arka planlara sahip olabileceği ve diğer görsellerin veya dokuların üzerine yerleştirilebileceği anlamına gelir. JPG ise şeffaflığı desteklemez ve sağlam bir arka plan gerektirir, bu da kaplama ve grafik tasarım açısından olası kullanımlarını sınırlar.

4. Renk derinliği:

Renk çeşitliliği söz konusu olduğunda JPG ve PNG'nin pek ortak noktası yoktur. Bir JPG dosyası, tıpkı bir PNG dosyası gibi, 16 milyona kadar rengi destekler. Ancak renk derinliğinde farklılıklar vardır. JPG'nin kendisi yüksek bir renk derinliğine sahip olmasına rağmen, kayıplı sıkıştırma, her kaydedildiğinde bu derinliği azaltır. Bir JPG dosyasını daha sık düzenlerseniz renk derinliği her seferinde biraz daha azalacaktır. Kayıpsız sıkıştırma PNG dosyasındaki bu sorunu ortadan kaldırır. Bu makalede renk derinliğinin tam olarak ne olduğunu okuyabilirsiniz.




(anka)