Müzikal yaratım dünyası yapay zekaya karşı kendini savunmak için bir manifesto yayınladı

accur

New member
Müzik yazarları ve bestecilerin çıkarlarını temsil eden Avrupa derneklerinden oluşan bir koalisyon, Avrupa Komisyonu'ndan müzikal yaratım dünyasını üretken yapay zeka karşısında daha iyi korumasını isteyen bir metin yayınladı.



Yazarsız, bestecisiz ve icracısız, çoğunlukla üretken yapay zeka tarafından yaratılan bir müzik dünyasına mı doğru gidiyoruz? Bu, Avrupalı savunucuları 21 Ekim Pazartesi günü bir manifesto yayınlayan şarkı yazarlarının büyük korkusudur. Yaratıcıların (şarkı sözü yazarları, besteciler vb.) müzik sektörünü empoze etmek istiyorum” rıza, şeffaflık ve ücretlendirme », bir müzik parçasının üretken bir yapay zeka (AI) aracı tarafından “sindirildiği” her seferde.

Kuruluş, müzik yazarlarının üretken yapay zekaya karşı yeterince korunmadığına inanıyor: Fransa'da paylaşılan bir bakış açısı. Geçen hafta, her yıl düzenlenen müzik endüstrisi festivali Mama'da, Sacem'in genel müdürü Cécile Rap-Veber şunları tahmin etti: ” Üretken yapay zeka, karşılığında herhangi bir ücret alınmaksızın, insan yaratıcıların tüm eserlerinin büyük çapta yağmalanmasıdır. “.

Ayrıca okuyun: Telif hakkı: yaratıcılar, sanatçılar ve yapay zeka geliştiricileri arasındaki savaşta neredeyiz?
Bugün “hayatta kalmaları” “gittikçe zorlaşan” şarkı yazarları


Üretken yapay zeka bazen bilinen seslerin izinsiz olarak yeniden kullanılmasını mümkün kılmakla kalmıyor, aynı zamanda birkaç istemde düzinelerce parçanın üretilmesini de mümkün kılıyor; yaratıcılar, projenin özünde, sanatçıların önerdiği teklifi sulandırmaya yetecek kadar. sektör. LAvrupa Dernekleri İttifakı, Brüksel'i taahhütlerini yerine getirmeye ve yapay zekaya ilişkin Avrupa düzenlemesinde (Yapay Zeka Yasası) şu anda sağlananların ötesine geçmeye çağırıyor. Metin, yapay zeka geliştiricilerinin, araçlarını eğitmek için kullanılan çalışmaların ayrıntılı bir özetini yayınlamasını gerektirecek.

Çünkü bugün yaratıcılar “ eserlerinin sömürülmesinden adil bir ücret alamama », ECSA'yı açıklıyor. Sadece “ eserlerinin Al'ın tedarikçileri tarafından rızaları olmadan kullanılması “ama aynı zamanda yüzleşmek zorundalar” müzik endüstrisindeki önemsiz yayın telif ücretleri, adil olmayan sözleşme uygulamaları ve yaygın şeffaflık ve hesap verebilirlik eksikliği “. Sonuç : ” Eserleri dünya çapında takdir edilen müzik yazarları için bile hayatta kalmaları giderek zorlaşıyor », ECSA başkanı Helienne Lindvall basın açıklamasında şunu aktardı: Pişmanlıklar.

Bu nedenle kuruluş, Avrupa Komisyonu'ndan, 19 tavsiyesi aracılığıyla, bu şeffaflık ve adil ücretlendirme ilkelerini kültür endüstrilerine yönelik yapay zeka stratejisine dahil etmesini ve bir yandan da yapması gereken bir pazar olan yayınla hesaplaşmasını talep ediyor ” düzeltmek “. Dernek aynı zamanda Brüksel'den yaratıcılar için daha adil sözleşmeler yapma yükümlülüğüyle birlikte sektör için bir Avrupa stratejisi tanımlamasını da talep ediyor.

Sanatçılar yapay zekaya karşı çıkıyor


Son aylarda sanatçıları ve şarkı yazarlarını yapay zekadan daha iyi korumaya yönelik çağrılar arttı. Geçtiğimiz Nisan ayında Billie Eilish, Stevie Wonder ve Norah Jones, tıpkı Frank Sinatra ve Bob Marley'nin mirasçıları gibi, açık bir mektupta yapay zekanın ” müzik ekosistemini yok etmek “. Geçen Haziran ayında, Uncharted Labs (Udio AI) ve Suno AI'yi “Amerikan müzik yayıncıları birliği Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA) suçladı” bir sanatçının eserini çalmakS”.

Buna karşılık, müziğin birkaç komut kullanılarak oluşturulmasına olanak tanıyan Suno AI, aracını telif hakkıyla korunan parçalar üzerinde iyi eğittiğini fark etti. Ancak start-up, Amerika Birleşik Devletleri'nde “adil kullanım” adı verilen yasa kapsamında yasal kaldığına inanıyor.

Ayrıca okuyun: Amerikan kayıt endüstrisi iki yapay zeka girişimine karşı şikayette bulundu
“Devre dışı bırakma”nın uygulanması


Yaratıcılara göre, Fransa'da yapay zeka sistemlerinin mevcut çalışmaları “yağmalamayı” bırakması ve yapay zekayı eğitmesi için çeşitli önlemler alındı. 10 yılı aşkın bir süre önce yayımlanan görsel-işitsel çalışmaları temsil eden Heritage Film Katalog Birliği (SCFP), 18 Ekim'de “devre dışı kalma”nın artık endüstri standardı olduğunu duyurdu.

Çeviri: Herhangi bir yapay zeka sisteminin, filmlerindeki herhangi bir içeriği (sahne, oyuncuların görüntüleri, müzik vb.) yeniden kullanmak için öncelikle onların onayını alması gerekecektir. CUPE aynı zamanda bir “ Çözümler üzerinde çalışmamıza olanak tanıyan sürekli diyalog çerçevesi “. Amaç: Hak sahiplerine, bir eserin belirli bölümlerinin yeniden kullanılmasına ilişkin anlaşma sağlanması durumunda hak sahiplerinin ücretini ödemek.

Ayrıca şunu da okuyun: Sinema: Dublaj dünyası yapay zekanın “yağmasını” nasıl engellemeye çalışıyor?
Benzer önlemler diğer yaratıcı sektörler tarafından da alınmıştır (multimedya yazarlarını temsil eden SACD veya basını temsil eden DVP aracılığıyla). Fransa'daki müzik yaratıcılarının haklarını savunan Sacem, geçtiğimiz Ekim ayında da yapay zeka eğitimi için her türlü şarkı koleksiyonunu önceden izne tabi hale getirmişti.

🔴
01net'ten hiçbir haberi kaçırmamak için bizi Google Haberler ve WhatsApp'tan takip edin.
Kaynak :

21 Ekim 2024 Pazartesi tarihli ECSA manifestosu