Joe Biden Çin'in yapay zeka endüstrisine son bir darbe indirdi

acidizing

New member
Joe Biden, yapay zekaya yönelik yarı iletkenlerin Çin'e ve ABD'nin diğer rakip ülkelerine satışına ilişkin yeni sınırlamalar getirdi. Beyaz Saray'dan ayrılmadan bir hafta önce yayınlanan bu dördüncü kısıtlama dalgası, önceki üç kısıtlamadan çok daha geniş. Çin'in Amerikan teknolojisine üçüncü ülkeler aracılığıyla erişmemesini sağlamayı amaçlıyor.



Küresel yapay zeka Amerikan raylarında çalışmalı »: haber kaynakları tarafından duyurulduktan beş gün sonra BloombergJoe Biden'ın ayrılan yönetimi nihayet Çin endüstrisine son bir darbe indirdi. Amerikan Ticaret Bakanlığı, 13 Ocak Pazartesi günü yeni raporunu yayınladı. Yapay zekaya yönelik yarı iletkenlerin Çin'e ve diğer “olumsuz” ülkelere satışını sınırlayacak düzenlemeler.

Washington, 200 sayfayı aşan bir belgede, en gelişmiş yapay zeka teknolojilerinin ihracatı için tamamen yeni bir küresel lisanslama sistemini anlatıyor. Bu, Çin'in teknolojik gelişimini engellemeyi amaçlayan, Ekim 2022'den bu yana halihazırda uygulanan dört kısıtlama dalgasına ekleniyor. Washington yıllardır Nvidia ve AMD gibi Amerikalı çip üreticilerinin Pekin'e gelişmiş işlemci satma yeteneğini sınırlamaya çalışıyordu. Bazı kurallar ABD ile müttefik olan ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletildi. Bu kez yeni düzenlemeler, gelişmiş yapay zekanın ABD ve Çin hariç müttefikleri tarafından geliştirilmesini sağlamayı amaçlıyor.

Ayrıca okuyun: ABD, Çin'i iyisiyle kötüsüyle yarı iletkenlerden nasıl mahrum etti?
Müttefik ülkeler, yasaklı ülkeler, kısıtlı ülkeler


Somut olarak, dünya haritası artık üç bölüme ayrılmıştır:

  • Amerika Birleşik Devletleri'nin 18 müttefik ülkesi, Amerikan yarı iletken devi Nvidia ve diğer yerel veya müttefik şirketler tarafından geliştirilen çiplere sınırsız erişime sahiptir. Bunlar arasında Japonya, Avustralya, Güney Kore, Tayvan, Kanada, Yeni Zelanda ve Avrupa ülkelerinin çoğunluğu (Hollanda, Almanya, Fransa, Krallık-Birleşik Krallık, Belçika, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İtalya gibi) bulunmaktadır. , Norveç, İspanya, İsveç ancak Portekiz veya İsviçre hariç);
  • Çin, Rusya ve aynı zamanda İran, Irak, Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi halihazırda Amerikan silah ambargosu altında olan ülkeler artık bu yarı iletkenleri hiçbir şekilde ithal edemeyecek;
  • Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan veya Güney Amerika ve Güneydoğu Asya ülkeleri gibi dünyadaki diğer tüm ülkeler için ithal edilebilecek yapay zeka çiplerinin sayısına sınırlayıcı sınırlar getiriliyor. Bu ülkeler Amerikan hükümetiyle özel anlaşmalar yaparak bu sınırları aşabilecekler.
Yapay zekanın Amerikan kontrolü altında gelişimi


Bu yeni kurallarla, yapay zeka gelişimi ABD ve müttefiklerinin kontrolü altında kalacak ve bunu ordularını güçlendirmek, siber saldırılar gerçekleştirmek ve ABD'yi tehdit etmek için kullanabilecek düşmanların elinde kalmayacak. , resmi basın bültenini belirtir.

Başkan Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan basın açıklamasında, amacın aynı zamanda en gelişmiş yapay zeka modellerini ABD ve müttefiklerinin sınırları içinde tutmak olduğunu söyledi. Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı'nın bir kurumu olan Sanayi ve Güvenlik Bürosu'ndan.

Amerika topraklarına geri dönmek için yüz milyarlarca dolar yatırım yapmak zorunda kaldık » Çip, pil ve diğer endüstriler gibi en gelişmiş yapay zekanın oluşturulması için gerekli altyapının gerekli olduğunu sözlerine ekledi. Bu yeni kurallar şunları getiriyor: uluslararası ortaklarımıza ve sektörümüze daha fazla açıklık getirmek ve ileri ABD teknolojilerini bize karşı kullanmak isteyebilecek endişe duyulan ülkeler ve kötü niyetli aktörlerin oluşturduğu ciddi hileli atlatmalara ve ilgili ulusal güvenlik risklerine karşı koymak diye devam etti.

Yeni doğrulanmış son kullanıcı durumu


Toplu işlem gücü 1.700 GPU'yu aşmayan herhangi bir çip siparişi lisans gerektirmeyecek ancak diğerleri için yeni standartlara uyulması gerekecek.

Ancak “yasaklı” ülkelerde bulunmayan şirketler, “saygı göstermeleri koşuluyla bundan kaçınabilecekler” ABD hükümetinin bir dizi güvenlik gereksinimleri ve insan hakları standartları “. Daha sonra ” statüsünü alacaklar doğrulanmış evrensel son kullanıcı (UFV)”, onlara “ Yapay zekayı dünya çapında güvenli ortamlarda geliştirin ve dağıtın “.

Bunun dünya çapında veri merkezlerinin inşasını da ilgilendirdiğini unutmayın: Amerikan şirketlerinin ve müttefik ülkelerde bulunan şirketlerin, Amerikan teknolojisinin kullanılması durumunda Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu'ndan izin alması gerekecek. ABD Ticaret Bakanlığı'nın basın açıklamasında, yeni kuralların Meta'nın Llama'sı gibi açık kaynaklı yapay zeka modellerinin geliştirmeleri için geçerli olmadığı da belirtildi.

Nvidia için bu “eşi benzeri görülmemiş ve tavsiye edilmeyen” bir kuraldır


Amerikalı yarı iletken üreticileri açısından bu yeni kurallar Amerika'nın rekabet gücünü baltalayacak. Nvidia'nın hükümet işlerinden sorumlu başkan yardımcısı Ned Finkle, bu düzenlemeyi şu şekilde tanımlıyor: ” benzeri görülmemiş ve tavsiye edilmeyen “. Bu Pazartesi bir blog yazısında şöyle inanıyor: ” dünya çapında yenilikçiliği ve ekonomik büyümeyi raydan çıkarma tehdidinde bulunuyor “.” Bay Biden'ın yeni kuralları, herhangi bir tehdidi hafifletmek yerine yalnızca Amerika'nın küresel rekabet gücünü zayıflatacak ve ABD'yi önde tutan yenilikleri baltalayacaktır. “diye belirtiyor.

Beş gün önce, yarı iletkenlerde dünya lideri zaten şunları açıklamıştı: Dünyanın çoğuna ihracatı kısıtlayan bir son dakika kuralı “. Ne “ Kötüye kullanım riskini azaltmayacak ancak ABD'nin ekonomik büyümesini ve liderliğini tehdit edecek büyük bir politika değişikliği teşkil edecek “. Dünyanın dört bir yanındaki işletmelerin yeni kurallara uymaları için artık bir yılı var.

🔴
01net'ten hiçbir haberi kaçırmamak için bizi Google Haberler ve WhatsApp'tan takip edin.
Kaynak :

13 Ocak 2025 tarihli Beyaz Saray basın açıklaması