Google I/O neden başarısız olarak görülüyor?

accur

New member
Pek çok gözlemci Google I/O 2024'ten pek memnun değildi. Ancak Mountain View devinin konferansında önemli duyurular eksik değildi. Google neden üretken yapay zeka hedefine ulaşmakta zorlanıyor?



“En kötü konferans”, “OpenAI 30 dakika sürerken Google 2 saat sürüyor ve biz hiçbir şey anlamıyoruz”… Geliştiricilere yönelik yıllık konferans Google I/O 2024'ün ardından gelen çok sayıda yorumdan kısa bir alıntı: Ve bu, önemli duyurulara rağmen: Google One'a entegre Gemini 1.5 Pro'dan yararlanmak için bir abonelik, Google Asistan'ın ölümü Gemini'nin yararına, Google Arama'da AI aramasının Amerika Birleşik Devletleri'ndeki dağıtımını unutmadan.

Bu çabalara rağmen konferans birçok gazeteci tarafından kısa sürede yarı başarısızlık olarak değerlendirildi. Örnek olarak alıntı yapalım 9to5Google hangi başlık “Google, yapay zekayı yalnızca uygulamak yerine, bu konuda iyi olduğunu kanıtlamak için çok çabalıyor”. Peki tepkiler neden bu kadar sert oldu?

Çok fazla ürün adı


Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Gemini Nano, Gemma, VideoFX, ImageFX, MusicLM, LearnLM, Project Astra… Google, ürün adlarını çoğaltma (ve sonunda yarısını öldürme) eğilimi nedeniyle sıklıkla alay konusu oluyor. Ve Google I/O 2024'ün bu eğilimi tersine çevireceğini söyleyemeyiz.

Konferansın iki saati boyunca Mountain View firması model adlarını çoğalttı. Kuşkusuz en sonunda yaklaşık on farklı kullanıma uyum sağlamayı mümkün kılacak, çeşitli abonelikler sunacak, kaynakları kullanmanın çeşitli yollarını (cihazda hesaplama veya bulutu kullanma) vb. sunacak olan çok ilginç bir yaklaşım. Ancak dün, bu iletişim yolunu benimseyerek Google her şeyden önce Google'ın net bir mesaj iletmesini engelledi.

Google Keynote (google IO '24) 1 14 7 Ekran Görüntüsü

© Google

Google I/O'nun geliştiricilere yönelik bir konferans olduğunu tüm niyet ve amaçlarıyla hatırlayalım, bu da konunun karmaşıklığını kısmen açıklayabilir. Ancak Kaliforniyalı firmanın hâlâ ürünlerinin isimlendirilmesi konusunda büyük bir sorunu var. Bu daha da talihsiz bir durum çünkü son aylarda Google, örneğin Bard'ı Gemini olarak yeniden adlandırmayı seçerek veya Google Asistan'ın Gemini lehine kaldırılmasına zemin hazırlayarak doğru yolda görünüyordu. Her şeye İkizler adını verme stratejisi iyiydi, ancak çok fazla farklı İkizler varsa mesajın karışma riski vardır.

Kitlenin içine gömülen gerçek duyurular


Karışık mesajlardan bahsetmişken, önemli duyurular bile şifrelendi. Örneğin, AI destekli Google Arama'ya verilen ad olan AI Genel Bakışlarını ele alalım. Google Arama'nın gelir açısından önemini bildiğimizde (2024 ilk çeyreğinde %50'nin üzerinde), bu değişikliğin daha fazla vurgulanması gerekirdi. Yine de Yapay Zekaya Genel Bakış, sonsuz yeni özellikler akışında kaybolan başka bir duyuru gibi geliyor.

Aynı şey, GPT'nin bir video akışına canlı olarak tepki vermesine olanak tanıyan çarpıcı işlevselliği olan GPT Vision'a hitaben çobanın çoban kıza verdiği yanıt olan Astra projesi için de geçerli. Sosyal medya üzerindeki etki farkı stratosferiktir. OpenAI, 30 dakikalık kısa dersinin ardından gösterisiyle alanı işgal etti. Tersine, görünüş olarak aynı derecede çarpıcı ve güçlü olan Astra, pek fazla etki yaratmadı.

Google Fotoğraflar ve anti-spam filtresinde yapılan iyileştirmelerden de bahsedelim. İyi fikirler, ancak konferansın geri kalanında boğuldukları için ortaya çıkmıyorlar.

Gecikme nedeniyle vay efekti yok


Bu imaj eksikliği başka bir faktöre de bağlanabilir: Google geç kalmıştır. Dün sunulan yeniliklerin çoğunun Open AI'da eşdeğerleri zaten var. Veo sunulduğunda, basit bir istemden video oluşturma konusunda Sora'ya rakip oluyor. Yukarıda bahsettiğimiz Astra bir gün geç geliyor ve GPT Voice ve GPT Vision'a cevap olarak karşımıza çıkıyor. Gemini Advanced aboneliği GPT Plus'ın rakibi olarak görülüyor.

Google Video Projesi Astra

Astra Google Projesi

Arama motoruyla ilgili yeni gelişmelerin yanı sıra, Google bu nedenle her zaman daha sonraki bir aşamada müdahale eder. Tersine, OpenAI genel halkın hayal gücünü yakalama becerisinde üst sıralarda yer alıyor. ChatGPT göründüğünde herkes onu alır. Sora tanıtıldığında tüm gözlemciler büyük bir sıçramanın başarıldığını fark ediyor. Ve böyle bir etkinin sorunu, bir diş macunu tüpü gibi çalışmasıdır. Tüpten çıktığında işlem tamamdır. Sora'nın tanıtımı gibi bir an ancak bir kez olabilir. Sonuç olarak, Google doğrudan rakibi olan Veo'yu tanıttığında kulağa bir tekrar gibi geliyor.

Ancak Google bu teknolojileri üretebilecek kapasitededir. Şüphesiz uzun vadede çok faydalı olacaklar. Şirketin öncelikli olarak içerikle ilgili değil, biçimle ilgili bir sorunu var. Sorun şu ki bu eleştiri yeni değil.

🔴
01net'ten hiçbir haberi kaçırmamak için bizi Google Haberler ve WhatsApp'tan takip edin.
Opera One - Yapay zeka destekli web tarayıcısı

Opera One – Yapay zeka destekli web tarayıcısı

Yazan: Opera