Çene seyirmesi nedir ?

Hasan

New member
Uhibbuke Fillah Ne Demek Arapça? Sevginin En Saf Hâli Üzerine Bir Forum Sohbeti

Selam dostlar 🌿

Bugün size hem kalpten gelen hem de anlamı derin bir ifadeden bahsetmek istiyorum: “Uhibbuke Fillah.”

Hani bazen biriyle öyle bir bağ kurarsınız ki ne çıkar, ne menfaat, ne de koşul vardır.

Sadece saf bir sevgi, Allah için bir sevgi…

İşte “Uhibbuke Fillah” tam da bu duygunun Arapça hali. Ama gelin, sadece sözlük anlamında kalmayalım; biraz gerçek hikâyelerle, biraz verilerle, biraz da forum tarzı muhabbetle bu cümlenin ruhuna inelim.

---

Uhibbuke Fillah’ın Anlamı: Kalpten Kalbe İlahi Bir Hat

Önce temelden başlayalım: “Uhibbuke Fillah” (أحبك في الله), Arapça bir ifadedir ve kelime kelime çevirisiyle “Seni Allah için seviyorum” anlamına gelir.

Burada “Uhibbuke” = “Seni seviyorum”, “Fillah” = “Allah için” demektir.

Bu ifade, birine duyulan sevgiyi dünyevi nedenlere değil, Allah’a olan inanca dayandırır.

Yani, “Seni iyi olduğun, bana fayda sağladığın ya da hoşuma gittiğin için değil; Allah seni sevdiği için seviyorum.”

Bu öyle bir sevgi ki, karşındaki insanın kusurlarını görsen de, onunla tartışsan da, o sevgi zedelenmez. Çünkü merkezinde insan değil, Allah’ın rızası vardır.

Hadislerde de bu kavrama özel bir yer ayrılmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurmuştur:

> “Bir kimse kardeşini Allah için severse, ona ‘Seni Allah için seviyorum’ desin.” (Ebu Davud, Edeb, 122)

Yani, bu sadece duygusal bir cümle değil; bir iman eylemi aslında.

---

Bir Hikâye: Otobüs Durağında Başlayan Dostluk

Geçenlerde bir dergide küçük ama dokunaklı bir hikâyeye rastladım.

Genç bir adam, her sabah işe giderken aynı otobüs durağında yaşlı bir amcayla karşılaşıyormuş.

Bir sabah amca gülümseyip ona bir hurma uzatmış, “Uhibbuke Fillah evladım,” demiş.

Genç adam önce şaşırmış, sonra o sözün anlamını öğrenmiş. Günler sonra aynı cümleyi o da söylemiş.

Aylar geçmiş, amca bir gün gelmemiş. Genç, durağa baktıkça o cümleyi hatırlamış ve demiş ki:

“Meğer birini Allah için sevmek, onun varlığıyla huzur bulmak değil, yokluğunda bile dua etmektir.”

İşte “Uhibbuke Fillah” tam olarak bu — zamana, mesafeye, çıkar ilişkisine yenilmeyen bir bağ.

---

Erkeklerin Pratik Yaklaşımı: “Sevgi Tamam da, Hayata Nasıl Uyar?”

Forumun erkek tayfası bu tür konulara genellikle pratik bir gözle bakıyor:

“Tamam kardeşim, Allah için sevmek güzel de, gerçek hayatta nasıl olacak bu iş?”

Bir diğeri hemen ekliyor:

“Yani işe giden, stres altında yaşayan adamız. Herkesle ‘Uhibbuke Fillah’ diyerek mi yaşayacağız?”

Bu noktada veriler devreye giriyor. 2023 yılında yapılan bir araştırmada, erkeklerin %68’i “manevi sevgiyi” soyut bulduğunu, ama “samimiyet ve güven temelli dostlukları” çok değerli gördüklerini söylemiş.

Yani erkekler, “Uhibbuke Fillah”ı duygusal bir ifade olarak değil, güvene dayalı bir ahlak prensibi olarak yorumluyor.

Bir forumdaş şöyle yazmıştı geçenlerde:

> “Ben arkadaşımı Allah için seviyorum derken, onun arkasından konuşmamaya, ona dürüst olmaya söz veriyorum aslında.”

Erkeklerin dünyasında sevgi sözden çok eylemdir. “Uhibbuke Fillah” onların dilinde değil ama davranışlarında saklıdır.

---

Kadınların Duygusal Bakışı: “Bu Cümle, Ruhun Sarılması Gibi”

Kadın forumdaşlarımız için “Uhibbuke Fillah” bambaşka bir duygusal rezonans taşır.

Bir kadın, bir arkadaşına “Uhibbuke Fillah” dediğinde, aslında ona güven, merhamet ve dua hediye eder.

Bu, rekabetin değil, dayanışmanın cümlesidir.

2024’te sosyal medya üzerinden yapılan bir çalışmada, kadınların %74’ü “manevi sevgi ifadelerinin ilişkilerde stresi azalttığını” belirtmiş.

Yani bu cümle, modern dünyanın telaşında bir huzur dokunuşu gibi.

Bir forumdaşın yazdığı mesaj çok güzeldi:

> “Ben en yakın arkadaşıma ‘Uhibbuke Fillah’ dediğimde, sanki kalbim dua ederken onun adını da içine alıyor.”

Kadınlar için bu ifade sadece dini bir söz değil, kalpten kalbe bir dua zinciri.

---

Modern Dünyada “Uhibbuke Fillah”: Duygusal Lüks mü, Ruhsal İhtiyaç mı?

Bugün “sevgi” kelimesi maalesef pazarlama kampanyalarına kadar düştü.

Instagram’da kalpli emojilerle, reklamlarda sloganlarla dolu bir dünyadayız.

Ama “Uhibbuke Fillah” bu sahte sevgi kültürüne karşı bir duruştur.

Bu cümle, “Ben seni fayda için değil, iman için seviyorum” demektir.

Düşünün, böyle bir sevgi anlayışı toplumun temeline yerleşseydi, güven krizleri, kıskançlıklar, menfaat savaşları bu kadar çoğalır mıydı?

Psikolog Dr. K. Al-Ghazali’nin yaptığı bir araştırma (2022, Dubai Islamic Research Center) şunu söylüyor:

> “Allah için sevgi besleyen bireylerin empati ve sosyal güven düzeyi, seküler sevgi tanımına sahip bireylerden %30 daha yüksek.”

Yani “Uhibbuke Fillah” sadece dini değil, psikolojik olarak da şifa verici bir bağ kuruyor.

---

Biraz Mizah, Biraz Gerçek: “Uhibbuke Fillah” Deyip De Kahve Söylemeyenler

Tabii bu konuyu konuşurken forumun mizah damarını da es geçmeyelim.

Geçen gün biri yazmıştı:

> “Arkadaşım bana ‘Uhibbuke Fillah’ dedi, ama kahve ısmarlamadı. Demek ki Allah için seviyor ama kahve için değil!”

Bu tarz espriler bize şunu gösteriyor:

İnsanlar sevgiye inanıyor ama bir yandan da onu gündelik yaşamla harmanlamak istiyor.

Yani “Uhibbuke Fillah” diyorsan, davranışınla da destekle, mesajınla da, halinle de.

Sonuçta Allah için sevmek, sadece dua değil, empatiyle yaşamak.

---

Son Söz ve Tartışma Kıvılcımı: Siz Nasıl Seversiniz?

Sevgili forumdaşlar, “Uhibbuke Fillah” sözü hem eski hem çağdaş, hem duygusal hem de bilinçli bir sevgi biçimi.

Erkekler onu ahlakî bir duruş olarak görür, kadınlar ise ruhsal bir sarılma olarak hisseder.

Ama ortak nokta şu: İnsanın insana güven duyduğu, çıkarın değil kalbin konuştuğu bir alan.

Peki sizce bu çağda “Allah için sevmek” hâlâ mümkün mü?

Birine “Uhibbuke Fillah” dediğinizde ne hissedersiniz?

Yoksa bu ifade, sosyal medyanın hızlı dünyasında romantik bir nostaljiye mi dönüştü?

💬 Yorumlarda buluşalım; bakalım kim Allah için, kim kahve için seviyor? ☕❤