Büyük SLS roketi yolda

acidizing

New member
Artemis programının ikinci görevi, devasa SLS fırlatıcısı tarafından itilen Orion kapsülünde dört astronotun yer aldığı bir insanlı uçuştur. İlk aşama, NASA'nın Pegasus kargo gemisine binmek üzere Louisiana'daki Michoud Assembly Center'dan ayrıldı.



NASA, 2026'ya kadar insanları Ay'a geri getirmeyi planlıyor. Bunu yapmak için, ilk görevini 2022'de tamamlayan Artemis programını başlattı. Bu görev, Dünya'ya dönmeden önce üç astronotu (iki Amerikalı ve bir Kanadalı) Ay'ın etrafında gönderdi. Bu, NASA tarafından 2011'den beri geliştirilen bu ay macerası için planlanan devasa roketi, SLS (Uzay Fırlatma Sistemi) fırlatıcısını ve astronotları taşıyan Orion kapsülünü test etmek için bir fırsattı.

Ay'ın yörüngesinde


Gelecekteki görev, Artemis II, bu sefer tek bir görevde dört astronotu taşıyacak: Artemis I'in aksine, Orion uzay aracı bir ay çevresi yörüngesine girecek. Bu nedenle programda ilk kez, NASA mürettebatının Dünya yörüngesinden ayrılıp Ay'ın yörüngesine girmesini sağlayacak. Apollo 8, Apollo 10 ve Apollo 13 görevlerini anımsatan bir egzersiz. Apollo 17'den beri insanlar Ay'ın yörüngesine hiç geri dönmedi.

Artemis 2 Rocket Sls 2024 Temmuz

© NASA
SLS roketinin ilk aşaması fabrikadan çıktı


Bugünün haberi, devasa SLS roketinin ana aşamasının, NASA'ya ait ve Louisiana'daki (ABD) New Orleans'a yaklaşık yirmi kilometre uzaklıkta bulunan Michoud montaj merkezinden ayrıldığıdır. 1940'ta inşa edilen bu fabrika, 1960'larda Saturn V'in ilk aşamasını inşa etmek için yeterince büyük bir yer ararken Amerikan uzay ajansının eline geçti. O zamandan beri fabrika, uzay mekiğinin harici tanklarının geçişine tanık oldu.

Michoud montaj merkezi, konumu nedeniyle de idealdir; bu sayede fabrikadan çıkan roketler, Kennedy Uzay Merkezi'nin bulunduğu Florida'daki Cape Canaveral'a daha yakındır. NASA, buraya erişmek için Pegasus adlı devasa bir gemiyi kullanarak, aksi takdirde taşınması imkansız olan on milyonlarca dolar değerindeki parçaları deniz yoluyla taşır. 61 metre uzunluğundaki Artemis II SLS roketinin boş kütlesi 85,4 ton olan ana aşamasının taşınması saatler sürer.

Fusee Sls Motor Rs 25e Artemis 2

© NASA
Amerikan uzay mekiğinden türetilen motorlar


SLS roketinin ilk aşaması, kalkışta yaklaşık 4.000 tonluk itme gücü sağlayacak dört adet roket motorunu içerir. Karşılaştırma yapmak gerekirse, yeni Avrupa Ariane 6 roketi, dört güçlendiriciyle donatılmış versiyonunda kalkışta 1.400 tonluk itme gücü sağlar. Buna yardımcı olmak için SLS roketinde iki güçlendirici bulunur. Roket motorlarının, Amerikan uzay mekiğine takılan RS-25 roket motorlarının geliştirilmiş bir versiyonu olan Aerojet Rocketdyne şirketi tarafından üretilen RS-25E'ler olduğunu unutmayın.

Kennedy Uzay Merkezi'ne doğru ilerleyen SLS roketinin ilk aşaması, Artemis III ile planlanan, insanların ay yüzeyine dönüşüne bizi daha da yaklaştıran ikinci bir Artemis görevinin başlangıcını işaret ediyor. Bununla birlikte, SLS roketi zaten iki yıl gecikti, teslimatı başlangıçta 2022 için planlanmıştı. Kalkışını görmek için kesinlikle 2025'in ikinci yarısına kadar beklememiz gerekecek. Roket montajının ilerlemesiyle ilgili bir güncelleme bu yılın Eylül ayında planlanıyor.

🔴
01net'ten hiçbir haberi kaçırmamak için bizi Google Haberler ve WhatsApp'tan takip edin.