Bir toplu iş dosyası oluşturun – bu şekilde çalışır

semaver

New member


  1. Bir toplu iş dosyası oluşturun – bu şekilde çalışır

En basit haliyle, bir toplu iş dosyası (veya toplu komut dosyası), dosyayı açtığınızda yürütülen çeşitli komutların bir listesidir. Toplu dosyaların tarihi DOS'a kadar uzanır ancak aynı zamanda Windows'un modern sürümlerinde de çalışır. Sıradan görevleri otomatikleştirebilir, bir görevi tamamlamak için gereken süreyi azaltabilir ve karmaşık bir süreci herkesin kullanabileceği bir şeye dönüştürebilirsiniz. Size basit bir toplu iş dosyasının nasıl yazılacağını göstereceğiz.


Reklamcılık



Toplu iş dosyaları nelerdir?


Toplu iş dosyası, Windows işletim sistemlerinde, komut satırı yorumlayıcısı tarafından yürütülen bir dizi komutu içeren bir tür komut dosyasıdır. Bu komutlar sırayla çalışarak tekrarlanan görevleri otomatikleştirmenize veya tek bir dosyayla birden fazla komut çalıştırmanıza olanak tanır. Toplu dosyalar “.bat” veya “.cmd” dosya uzantılarını kullanır ve dosyaları kopyalamak, uygulamaları çalıştırmak veya sistem ayarlarını yapılandırmak gibi komutları içerebilir.

Toplu dosyalar, karmaşık işlemleri gerçekleştirmek veya doğrudan etkileşim olmadan görevleri zamanlamak isteyen sistem yöneticileri ve ileri düzey kullanıcılar için özellikle kullanışlıdır. Dosyaları yedekleme, dizinleri temizleme veya tanılama komut dosyalarını çalıştırma gibi bakım görevlerini kolaylaştırmak için kullanılabilirler.

Bir toplu iş dosyasında düz metinle yazılmış bir dizi komut satırı talimatı bulacaksınız. Bu talimatlar, dosya işlemleri (dosyaları kopyalama, taşıma veya silme gibi), programları başlatma veya sistem ayarlarını yapılandırma gibi Windows Komut İstemi'nin (CMD) yürütebileceği herhangi bir geçerli komut olabilir. Toplu iş dosyaları ayrıca, belirli koşullara bağlı olarak görevlerin yürütülmesi üzerinde dinamik kontrole izin veren değişkenler, döngüler ve koşullu ifadeler gibi gelişmiş komut dosyası oluşturma öğelerini de içerebilir.

Toplu komut dosyası oluşturmanın temelleri ve sözdizimi


Toplu dosyalar komut istemiyle aynı dili kullanır. Komut İstemine manuel olarak yazmak yerine, bir dosyayı kullanarak Komut İstemine ne yazmak istediğinizi söylemeniz yeterlidir. Ayrıca prosedürel programlamada kavramsal olarak mümkün olan basit döngüler, koşullu ifadeler vb. gibi bazı mantıkları birleştirmenize de olanak tanır. Burada en önemli komutlardan bazılarına sahibiz:

  • @yankı: Bu parametre, çalışma komut dosyanızı komut isteminde görüntülemenizi sağlar. Toplu iş dosyasında herhangi bir sorunla karşılaşırsanız komut dosyanızla ilgili sorunları görüntülemek için Yankı özelliğini kullanabilirsiniz. Bu parametreye “kapalı” eklerseniz komut isteminde görüntülenmez.
  • başlık: Bu parametre bir parametre ile aynı işlevi yerine getirir.