Avrupa yapay tutulmalar yaratmak için roket fırlattı

Yasmin

New member
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Hindistan'daki Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden Proba-3 misyonunun startını verdi. Bununla Avrupa, altı saat boyunca yapay tutulmalar yaratacak bir çift uydu kullanarak Güneş'i incelemeyi planlıyor. Maceranın geri kalanı için Dünya'dan 60.000 kilometreden fazla uzaklaşın.



Avrupa Uzay Ajansı'nın bir roketi, Hindistan'ın Satish Dhawan uzay merkezinden 5 Aralık Perşembe günü, ilk programının 24 saat gerisinde havalandı. Bu, orijinal görevle bir çift uyduyu yörüngeye yerleştirdi: yapay tutulmalar yaratmak, Güneş'i incelemek. Söz konusu iki uydu, Occulter ve Coronagraph, koordinasyon için Dünya'nın yardımına bile ihtiyaç duymadan birlikte çalışacak. Şimdilik iki yıldız hâlâ birbirine yapışık durumda, ancak yakında birbirinden ayrılarak 600 ila 60.000 kilometre yükseklikte iki eliptik yörüngeye ulaşacak.

ESA yetkilileri Proba-3 misyonunun açıklamasında, “Kısa bir hazırlık döneminden sonra iki uydu ayrılacak ve güvenli bir tandem yörüngeye yerleştirilecek” diye yazdı. “Devreye alma süresi, misyonun çarpışma önleme manevrasının bir gösterimini içerecek ve bu, iki uydunun çarpışma veya birbirlerine kaçma riski olmadan güvenli bir şekilde yörüngede kalmasına olanak sağlayacak”. Avrupa Uzay Ajansı şunları ekledi: “Dünyada bir ilk olarak Coronagraph ve Occulter uyduları yaklaşık 150 metre mesafelerde birkaç milimetrelik doğrulukla oluşumlarını sürdürecek”.


Adından da anlaşılacağı gibi, güneş ışınlarını karartmaktan ve Coronagraph'a gölge düşürmekten sorumlu olacak ve bundan yararlanarak güneşin koronasını, yani neredeyse imkansız olan dış atmosferini incelemek için kullanacak olan Occulter'dır. tespit etmek. Dünya'dan tam güneş tutulması dışında başka bir gözlem yapın. Bu olguyu yapay olarak yeniden yaratacak bu eğitimle Coronagraph uydusu, gözlemlerini Dünya'dan sunulan birkaç dakikadan çok uzaklara ve çok nadir bir şekilde (yüzyılda yalnızca 60 kez) toplam altı saate kadar uzatabilecek. ).

Proba 3 Esa Yapay Tutulmalar

© ESA

İki uydunun yörüngesi 19 saat 36 dakika sürecek ve tandemin iki yıl boyunca çalışması gerekecek. Ancak ESA, teknolojisiyle daha da ileri gitmeyi ve cihazların bu mükemmel koordinasyonunu diğer uygulamalar için kullanmayı planlıyor. İster bilim için gözlem olsun, ister uyduların bakımı olsun. “Aslında ikili sanal bir dev uydu oluşturacak. Ve bu, sahanın rehberliğine ihtiyaç duymadan özerk bir şekilde yapılacak”ESA'yı belirtti ve şunları ekledi: “Proba-3 koreografisi dikkatle hazırlanmış bir uzay dansına benziyor.” “İşe yaradığını kanıtlamak istiyoruz”ESA proje yöneticisi Damien Galano ile yapılan bir röportajda şunu söyledi: Dünya.

🔴
01net'ten hiçbir haberi kaçırmamak için bizi Google Haberler ve WhatsApp'tan takip edin.
Kaynak :

ESA