ABD yarı iletken sübvansiyon planı zaten kazanan bir bahis

accur

New member
Joe Biden'ın devasa yarı iletken sübvansiyon planı, ABD'de özel yatırımlarda patlamaya yol açtı. Vaat edilen fabrikaların tümü inşa edilmeyecek veya kârlı hale getirilmese bile Washington, yasasının halihazırda beklenmedik bir etki yarattığına inanıyor: Amerikan endüstrisini ve ülkeyi gelecekteki jeopolitik şoklar karşısında daha dayanıklı hale getirmek.



Emmanuel Macron Avrupa'dayken, bu hafta ABD'de Sorbonne'da yaptığı konuşmada Avrupa yatırımlarına büyük bir şok çağrısında bulundu, şok zaten yaşandı ve biz zaten değerlendirme aşamasındayız ” Cips ve Bilim Yasası » (“Yarıiletken Üretimi için Yararlı Teşvikler Yaratmak” için çipler, kelimenin tam anlamıyla yarı iletkenlerin üretimi için yararlı teşvikler yaratmak). Amerika Birleşik Devletleri'nde ve dünya çapında fabrikaları birkaç ay boyunca yavaşlatan, hatta durduran elektronik çip kıtlığının ardından Washington, 2022'de elektronik çip endüstrisini sübvanse etmeye yönelik büyük planını başlattı.

Sonuç, doğrudan üretim tesislerine ayrılan 39 milyar dolar da dahil olmak üzere 52,7 milyar dolarlık devasa bir bütçe oldu. O zaman amaç dünya çapındaki çip üreticilerini Amerikan topraklarında fabrika açmaya teşvik etmekti. Arka planda Washington, ne pahasına olursa olsun Amerikalı üreticilerin, yarı iletken üreticilerinin çoğunluğunun yoğunlaştığı yer olan Güneydoğu Asya'ya olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyordu. Bugün neredeyse tüm son teknoloji işlemciler Güney Kore'de ve özellikle de Çin'in hak iddia ettiği ve olası saldırısının Amerikan (ve küresel) ekonomisini önemli ölçüde bozacağı Tayvan'da üretiliyor.

Kendi kendine yetmekten uzak ama…


Ve eğer Nisan 2024'te 39 milyarın neredeyse yarısı zaten tahsis edilmiş olsaydı, sonuçların olumludan da öte olacağını kanıtlayacak, diye açıklıyor Finans Zamanları. Amerika Birleşik Devletleri son iki yılda akıllı telefonlarımızın, arabalarımızın ve yapay zekanın temel bileşenleri olan yarı iletkenlerde kendi kendine yeterlilik aşamasına açıkça ulaşamadı. Üretim zinciri uzundur ve farklı şirketler ve dünyanın çeşitli bölgeleri arasında parçalıdır. Beyaz Saray, bir basın açıklamasında, ülkenin Intel ve Nvidia gibi ulusal şampiyonları sayesinde üretimin yüzde 10'una ulaşmakta zorlanacağını hatırlattı.

Ama ” Cips Yasası » ve bu milyarlarca kamu yatırımı şununla sonuçlanacaktı: özel yatırımda patlamaWashington'un umutlarının çok ötesine geçiyor. Yarıiletken Endüstrisi Birliği'nin hesaplamalarına göre meslektaşlarımız tarafından alıntılanmıştır. Finans ZamanlarıYarı iletken üretim zincirindeki yonga şirketleri ve bileşen üreticilerinin, Eski Kıta hayalini gerçekleştirecek bir meblağa yatırım yaptıkları veya yatırım yapmayı taahhüt ettikleri bildirildi: önümüzdeki on yıl içinde 327 milyar dolar. Bu istatistiklere göre Amerikan topraklarında bilgisayar ve elektronik cihaz fabrikalarının inşaatı on beş kat artacaktı.

Gina Raimondo'ya göre 2030'da küresel çip üretiminin %20'si Amerikan topraklarında olacak


Anlayın: Ana yarı iletken üreticilerinin hepsinin Amerikan topraklarındaki fabrikalar için devam eden projeleri var. Amerika şampiyonu Intel, ülkedeki en gelişmiş çiplerin çıkacağı bir site kuruyor. Tayvanlı dev TSMC, önümüzdeki yılın başlarında Arizona'daki ilk fabrikasında büyük miktarlarda çip üretmeyi planlıyor. Şirket ayrıca Tayvan'da yaptıktan iki yıl sonra, en yeni nesil 2 nanometre yarı iletkenleri burada üretmeyi planlıyor. Güney Koreli şirket Samsung, mevcut tesisini genişletmeyi ve Teksas'ta iki yeni tesis kurmayı planlıyor. Beyaz Saray'ın 25 Nisan Perşembe günü yaptığı duyuruya göre, ABD'nin en büyük bellek yongası üreticisi olan Micron Technology, ABD hükümetinden 6,1 milyar dolara kadar sübvansiyon alan son şirket oldu. Şirket, New York ve Idaho'da yarı iletken fabrikaları kurmayı planlıyor.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo'ya göre ABD, bugün sıfırdan 2030'a kadar dünyanın en gelişmiş çiplerinin yaklaşık %20'sini üretecek. Meslektaşlarımız, dünyada üretilen çiplerin yüzde 25'inden fazlasını tüketen Amerikan endüstrisinin, yeni bir kriz durumunda kritik altyapıların taleplerini karşılamasına yetecek kadar olduğunu yazıyor.

Söz verilen veya yapımı devam eden tüm bu fabrikalar inşa edilecek mi, yoksa inşaatları tamamlanacak mı? Kârlı olacaklar mı yoksa Amerika'nın aşırı üretimine yol açmayacaklar mı diye soruyor Finans Zamanları. Şu ana kadar Amerika'nın aşırı üretim korkusu gerçek olmaktan çok uzak. Hatta durum tam tersi: OpenAI CEO'su Sam Altman gibi yapay zeka patronları, yapay zeka çiplerinin kıtlığından, tam tersinden daha fazla endişe duyuyorlar.

Politikacılar için yatırımın geri dönüşü zaten mevcut: ABD kesinlikle kendi kendine yeterli olmaktan çok uzak. Elbette bazen idari tıkanıklıklar oluyor ve Chips Yasası'ndan vaat edilen paranın bazen yeterince hızlı ulaşmadığı belirtiliyor. CNBC. Ama sonuçlar ortada. Fabrikalar çoğaldı ve ülke, gelecekteki jeopolitik şoklara karşı Kovid'den sonra olduğundan daha fazla manevra alanına sahip olacak. Ve bu paha biçilemez.

🔴
01net'ten gelen hiçbir haberi kaçırmamak için bizi Google Haberler ve WhatsApp'tan takip edin.
Kaynak :

Finans Zamanları